Vid bältros får man vätskefyllda blåsor som bildar ett bälte eller ett tydligt avgränsat område på kroppen. Vanligtvis får man bältros på ena sidan av överkroppen. Bältros börjar oftast med en intensiv smärta på huden samt att trötthet, yrsel, feber och huvudvärk kan uppträda. På hudområdet där man till en början haft smärta kan man efter några dagar se en rodnad och slutligen också karakteristiska blåsor som oftast kliar. Det är inte ovanligt med feber och svullna lymfkörtlar efter att hudutslagen uppträtt. Utslagen är kraftigast första veckan. När blåsorna sedan spricker bildas sår och sårskorpor som ibland kan bli infekterade. Blåsorna brukar läka ut efter ett par veckor och smärtan försvinner oftast inom några månader. Smärtan är för många påtaglig. Bältros har också en talande gammal benämning, ”helveteseld”. Tyvärr kan smärtan, för enstaka personer, sitta kvar under mycket lång tid.
Vad gör jag om jag har bältros?
Det är bra att hålla såren från blåsorna rena för att undvika infektion i dem. Duscha kroppen, gärna svalt vilket dämpar klådan, och torka väl. Undvik också att klia och riva sönder blåsorna. För att dämpa klådan kan man också använda kylbalsam eller kall alsollösning.
Om man har smärta kan man använda smärtstillande läkemedel.
Smittar bältros?
En person med en pågående bältrosinfektion kan smitta en person som inte haft vattkoppor. Personen får då vattkoppor och inte bältros.
När ska man söka vård
Man ska söka vård om man:
– Är över 50 år eller har nedsatt immunförsvar.
– Har svår smärta eller känner sig mycket sjuk.
– Misstänker bältros i närheten av ögonen.
– Om man har blåsor på huden i mer än 14 dagar.
Sidan uppdaterades 2016-01-14